För- & nackdelar med matkasse

Funderar du på om du ska testa på att köpa hem en färdigpackad matkasse i stället för att själv ta dig iväg tillbutiken? Då kan det vara riktigt bra att känna till alla för- och nackdelar med att välja den här sortens matleverans. Det får du här.

Det blir allt mer populärt att köpa matkasse online än vad det är att ta sig iväg själv till butiken för att handla sina varor. Men är detta verkligen en bra lösning? Det finns faktiskt både fördelar och nackdelar med att köpa sina livsmedelsprodukter på det här sättet. Du slipper till exempel själv styra upp med köp-listor och middagsrätter, men leveransen av dina kassar har en negativ inverkan på miljön – för att nämna de två främsta för- och nackdelarna som brukar tas upp av experterna. Men vad mer finns det för bra och dåligt med att köpa matkasse? Här är en sammanställning inspirerad från en artikel som Expressen skrivit i ämnet:

Fördelar med matkasse:

 1. Tiden du lägger ned på att planera och handla – du sparar både tid och energi.
 2. Snabba, smidiga leveranser – många matkasse leverantörer kommer med matkassarna hela vägen fram till dörren både till villor och lägenheter vilket gör att du slipper tunga lyft.
 3. Frihet att handla när du vill – du kan lägga dina beställningar dygnet runt och är inte bunden till öppettider i en butik på samma sätt, din leverans tas emot och plockas nästkommande dag oftast i alla fall.
 4. Inga köer – du slipper stressen i matbutiken och behöver inte stå i köer för att betala dina varor.
 5. Du spara pengar – du kommer göra färre impulsköp vilket gör att du kommer spara en hel del pengar på sikt.
 6. Du kan beställa färdigpackade matkassar inklusive recept – perfekt för dig som inte orkar planera veckans mat, du får den hemlevererad och färdigkomponerad.

Nackdelarna med matkasse:

 • Kan bli dyrare kostnad beroende på vart du handlar
 • Svårt att kontrollera kvaliteten på varan du får hem i och med att den packas av någon annan.
 • Leveransen kan ha lång väntetid och levereras på obekväma tider.
 • Avgift kan tillkomma på leveransen, den kan också variera på vart du bor.
 • Miljön påverkas negativt av lastbilarna som kör dina varor.