Bättre mat med rätt utrustning

En måltid kan inte bli bättre än den utrustning som används. Det gäller inte minst på restauranger, men också i köket därhemma.

Utrustning av bra kvalitet är ofta vad som skiljer en bra restaurang från en dålig. Detta gäller också i hemmet. Om du vill kunna laga riktigt bra mat måste du ha köksutrustning av bra kvalitet.Knäckepizza i lagg av gjutjärn

Detta innebär, i korthet, att köpa utrustning i hållbara material, och också att ta hand om utrustningen. Det innebär bl.a. att inte diska gjutjärnspannor och –grytor med diskmedel.

Att investera i utrustning av bra kvalitet behöver inte innebära att det blir dyrare. Mycket finns att köpa begagnat, på Blocket, Myrorna eller loppisar. Ibland kan skicket vara dåligt, men relativt enkelt att återställa, och ibland är det enkelt att få tag i reservdelar. Knivar som misshandlats av tidigare ägare kan lämnas in för slipning, och om du hittar en gammal stekpanna i gjutjärn kan du återställa den till nyskick, eller rent av bättre – en instekt panna är ju bäst – genom att följa råden som du hittar här.

Om du sköter utrustningen rätt kommer den att hålla längre, så även om du köper allting nytt kommer du med största sannolikhet att spara pengar i längden. Att välja kvalitet från första början, och därmed inte behöva byta ut grejer, är också bättre för miljön.

Bra utrustning, några exempel

Vad är det då du som passionerad hemmamatlagare bör investera i? Det beror till stor del på vilken mat du ska laga. Om du är en pizzaentusiast vill du ha en pizzasten, och om du framför allt gör pasta eller potatis kan det vara smart med en kastrull som gör det extra lätt att hälla av kokvattnet.

Men det finns några generella tips, som är applicerbara på alla som har ett intresse för matlagning. Har du följande i ditt kök?

  1. En hushållsassistent eller matberedare från något av de stora märkena. En viktigt anledning till att välja Kitchenaid, Ankarsrum eller något liknande är att det är lättare att hitta reservdelar till dessa.
  2. Knivar som håller länge. Hur många knivar du behöver, och av vilken typ, beror återigen på vilken typ av matlagning du ägnar dig åt. En vegetarian behöver sällan en filékniv, för att ta ett exempel. Oavsett hur många knivar du har bör du lämna in dem på slipning en gång om året, och gärna skärpa dem med ett stål varje gång du ska använda dem.
  3. Minst en stekpanna i gjutjärn eller rostfritt stål. Det finns också pannor i vaxbehandlat stål, som fungerar och underhålls ungefär som gjutjärn. En fördel med att välja just gjutjärn är att pannorna släpper ifrån sig järn när man använder dem, vilket ger ett nyttigt tillskott av järn i maten som lagas.
  4. Kastruller och grytor med lock som håller tätt. Det är stor skillnad på en kastrull med halvtätt lock, och en som håller riktigt tätt. Det kommer att gå mycket snabbare att koka kött, grönsaker eller potatis i de sistnämnda.
  5. En stavmixer, med så många delar i rostfritt som möjligt. En stavimixer är bra till de flesta typer av matlagning, och man vänjer sig snabbt vid att ha en sådan i köket.