Ekologiska viner alltmer populärt

Ekologiska viner har aldrig varit så populära som de är idag. Ökad medvetenhet överlag, tillsammans med en hälsotrend, tillgänglighet och smak för finess är de olika faktorerna som förmodligen spelar in. Och aktörerna välkomnar det ökade intresset.

Det är inte bara internetbeställningar som har varit framgångsfaktorn bakom de ekologiska vinernas frammarsch. De är lätta att få tag på och svarar till vår ökade medvetenhet generellt kring mat och konsumtion. Ökat utbud leder också till större exponering, vilket gör att det idag är betydligt lättare att vinet man blev sugen på att prova faktiskt är ekologiskt eller organiskt.

Siffrorna pekar uppåt

Vinimportörer som inte har Systembolaget som mellanhand märker också av en ökat efterfrågan, något som välkomnas glatt. Men även Systembolaget vittnar om ett stort intresse för ekologiska drycker – siffror som stabilt pekat uppåt de senaste fem åren. Det gäller både cider, öl och vin.

– För fyra-fem år sedan skulle vi nog ha sagt att det är någonting önskvärt som vi hoppas att fler hittar till, nu är det konsumentdrivet. Vi ser inte bara ökningen hos oss, utan inom handeln i största allmänhet. Jag tror att det finns ett ökat intresse för mat och dryck, och att folk blir mer medvetna om vad de köper och stoppar i sig, säger Fredrik Arenander. – svd.se

Ett ekologiskt vin innebär att odlaren inte får använda bekämpningsmedel i själva odlingsprocessen. Det kan ibland leda till att de ekologiska vinerna är lite yngre än icke-ekologiska vinerna, eftersom man inte tillsätter några bekämpningsmedel på plantan. Men det finns också ekologiska viner som går utmärkt att lagra. Är du osäker kan du fråga på Systembolaget eller hos din vinimportör.