Protein vid träning och motion

Vad ska du äta när du tränar och vill bygga muskler? Protein är ett ämne som du behöver få i dig men även mycket frukt och grönt för att må bra. Som tur är går det att kombinera.

Visste du att det finns ekologiska och veganska kosttillskott och proteinpulver? På https://ekotraning.se/ hittar du närproducerade, veganska proteinpulver oh prestationshöjare – naturligt och sunt från första stund. Det gör din träningsresa mycket mer hälsosam än om du får i dig proteinet via rött kött till exempel.

Kost vid träning

I en artikel i Topphälsa går det att läsa om hur många timmar innan träning du ska äta – svaret är att det beror helt på vad det är för träning du ska hänge dig åt. Om du tränar styrka kan du med fördel äta tätt inpå, kanske 1–2 timmar innan. Om det däremot är träning med högre intensitet kan det vara bra att äta senaste 2 timmar innan, mat i magen och hopp/skutt är inte alltid en bra kombination.

Proteinbehov varierar

Protein är det ämne som kroppen använder för att bygga upp muskler med, det är även viktigt för att kroppen ska fungera eftersom det ingår i kroppens alla vävnadsceller och har en roll i imunförsvaret. I en Expressen Hälsoliv går det att se olika proteinbehov beroende på ålder och fysisk aktivitet:

  • Kvinna 18-30 år, 64 kilo som äter cirka 2300 kalorier per dag, behöver cirka 58-115 gram protein per dag.
  • Kvinna 18-30 år, 64 kilo, tränar och äter cirka 2500 kalorier per dag, behöver 63-125 g protein per dag.
  • Man 18-30 år, 75 kilo som äter 2800 kalorier per dag, behöver 70-140 g protein per dag.
  • Man 18-30, 75 kilo, tränar och äter cirka 3200 kalorier per dag, behöver 80-160 gram per dag.

Du som inte äter och är vegan kött behöver få i dig protein via ärtor, bönor, linser och fullkornsbröd. I mjölk och ägg finns det dessutom mycket protein, ifall du är vegetarian. I SVT går det att läsa om hur protein som du äter innan läggdags kan ge dig större muskler, eftersom kroppen tar upp protein under natten, viket stimulerar muskeltillväxt. Det utan att du för den delen lägger på dig fett. Läs mer om detta här.