Så väljer du en spis

Det finns mycket att tänka på om du funderar på att köpa ny spis till köket. Olika spisar passar olika behov. Här kan du läsa mer om de fyra vanligaste spishällarna och deras för- och nackdelar.

Om du ska renovera köket eller byta ut spisen är det viktigt att du väljer en spishäll efter ditt behov. Det finns många olika modeller och att välja rätt sorts spis i köket är inte helt enkelt. När du ska köpa en ny spis är det första steget att bestämma vilken sorts häll du ska ha. Här kan du ta del av bra tips och information om olika spisar för att hitta den som passar just dig bäst.

Gjutjärnsplattor

Gjutjärnsplattor är den mest traditionella typen av spishäll och har länge varit den populäraste varianten. Dess popularitet är främst på grund av att det är den billigaste spisen, men det finns tyvärr många nackdelar med denna typ av häll, bland annat följande:

  • Den drar mer el än många andra varianter, vilket gör att det blir dyrt att använda den i längden.
  • Den är relativt svår att rengöra.
  • Plattan fortsätter att vara varm lång tid efter att den använts, vilket ökar risken för att du ska bränna dig av misstag.

Induktionshäll

Induktionshällen är en modern spishäll som ökat i popularitet det senaste decenniet. Tack vare magnetfält värms hällen snabbt upp och gör denna spishäll till en energieffektiv spis. Dessutom svalnar denna typ av spis snabbt efter användning. Induktionshällar är generellt sett dyrare än andra spishällar. Dessutom krävs det att du använder kokkärl som är särskilt anpassade efter denna typ av häll, det vill säga kastruller och stekpannor som har en magnetisk botten. Med andra ord är detta en häll som kostar en del vid inköpstillfället, men är säkrare och billigare i drift.

Glaskeramikhäll

En häll i glaskeramik, även kallad highlight-häll, är både energisnål och enkel att håll ren. Denna typ av spishäll har värmezoner som anpassar sig efter hur stor kastrullen eller stekpannan är. Dock är den ömtålig eftersom glasen kan spricka eller få repor och fläckar.

Gasspis

Gasspisen är snabb att sätta igång och passar med alla sorters kokkärl, men det krävs dock gas för att använda den. Upphettningen sker snabbt, men kokkärlen kan snabbt se använda ut. Dessutom gäller olika regler för att installera gas i hemmet.