Vår- och sommarmat

Det är äntligen vår, i hela landet. Nu i helgen senast nådde plusgraderna över 15 och solen värmde. Självklart var det då många som lämnade sina hem för att bege sig ut på promenader och andra utomhusaktiviteter.

Nu är det ju april – och det kan fortfarande komma bakslag, men våren är faktiskt här på riktigt och sommaren är bara en månad bort. Därför kommer här ett recept som du kan laga när du firar in våren, avnjut maten med ett gott vin och ett glatt humör. Nu är den goda tiden här.

Sallad på plåt.

Det må låta alldeles för enkelt, men denna rätt är fantastiskt god och dessutom simpel att laga.

Du behöver:

Sötpotatis, färdigkokt matvete, olivolja, vinäger, salt och svarpeppar, timjan, ruccola, kalamtaoliver, sojabönor, cashewnötter, fetaost.

Gör så här:

Skala sötpotatisen och dela i större tärningar. Lägg dessa på en plåt och häll över olja och salt samt timjan och svartpeppar. Denna ska nu rosta i 225 grader i ugnen, på den övre halvan. Låt den stå i 15 minuter – tills potatisen har mjuknat.

Medan potatisen rostar i ugnen ska du lägga matvetet i en skål, röra ner matolja och vinäger. Lägg sedan bönorna i kokande vatten och salta. Lägg på ruccola, bönor och oliver. Rosta nötterna i en stekpanna med paprikapulver och peppar tills de har fått en fin färg.

När potatisen är klar ska du hälla över salladen på plåten och toppa med nötterna.

Låter det gott? Det är det också. En perfekt sommarmåltid som du kan avnjuta i solen tillsammans med nära och kära. Ett passande vin är rosé eller ett sött vitt vin som passar mot det starka. Om du önskar kan du även addera ett vitlöksbröd till maten. Observera, om du ska äta maten i en park och dricka vin, att du endast kan göra så i vissa parker. Vilka hittar du här.


Härlig vårmusik