Trendigt med mat

Mat är trendigare än någonsin just nu. Den ena mattrenden överlappar den andra och just nu är så kallad ”foodswaping” det som är absolut hetast. I och med mattrenden har matvarubranschen och köksbranschen sett enorma uppsving.

På Sveriges radios hemsida kan man läsa om en ny mattrend som blivit allt större världen över och som nu har hittat till Sverige. Den nya trenden innebär att man byter hemlagat med varandra under arrangerade matbytardagar. Trenden heter i sin originalform ”foodswaping” men kan översättas till ”matbyte” på svenska. Det går alltså ut på att man tar med sig något hemodlat eller hemlagat till en angiven plats och man får ta med sig hur mycket eller lite man vill. Sedan ställs sakerna upp på ett bord och man skriver vad man vill byta. Detta följs av en provsmakning och sedan en tid för byte.

Matvaruhandeln växer

Den här trenden är oerhört kul och passar för alla som är intresserade av att laga mat. Det är dock inte bara den här mattrenden som vi sett de senaste åren, utan allt som har med mat att göra verkar bli trendigt nuförtiden. I och med att mat har blivit så trendigt, ser matvaruhandeln ett rejält uppsving, rapporterar DN. Klädhandeln har länge varit den bransch som växt snabbast men nu är det alltså matbranschen som är absolut hetast.  Detta just på grund av att mat blivit det mest populära kulturuttrycket. Att kunna mat är nu viktigare än att kunna musik eller litteratur, konstaterar omvärldsanalytiker.

Köket populäraste rummet

Med mattrenden kommer inte bara ett uppsving för matvaruhandeln, utan även ett uppsving för köksbranschen. Köket har nämligen blivit det viktigaste rummet och har tagit över vardagsrummets plats som bostadens sällskapsrum. Det finns numera mängder av butiker där man kan köpa köksmöbler och vill man gå via nätet kan man exempelvis hitta moderna möbler på Folkhemmet.com. Köket är så pass viktigt att när vi svenskar ska välja boende, tittar vi på köket först. Hela 65 procent av de svenskar som ska köpa ny bostad lägger störst vikt vid köket i valet. Detta kan jämföras med 27 procent för vardagsrum och bara 3 procent för sovrum. Läs mer.