Tårtan till födelsedagskalaset

Ett födelsedagskalas förknippas med presenter, ballonger och firande. Men de flesta tänker även på mat när de tänker på födelsedagskalas. Några givna favoriter på kalaset är tårta i alla former – salta, söta och goda tårtor. En tårta kan även vara en perfekt present att ge bort till födelsedagsbarnet.

6709689-smorgastarta

I år fyller smörgåstårtan 50 år, skriver Svenska Dagbladet. I och med dess femtioårsjubileum är den på frammarsch igen efter att ha levt i skuggan av exempelvis sushi och tacos i många år. Experter säger dock att smörgåstårtan aldrig egentligen var borta, utan att den inte var lika populär några år i storstäderna men alltid har varit en favorit på landsbygden. Smörgåstårtan har under sina 50 år varit ett givet inslag på många födelsedagar och fester och uppfinnaren av smörgåstårtan, Gunnar Sjödahl, har fått just sin födelsedag utsedd till smörgåstårtans dag.

Håll koll på födelsedagstårtan

Smörgåstårtan är som sagt ett vanligt inslag på födelsedagen, men den söta gräddtårtan är nog ännu mer given hos den som firar sin födelsedag. De flesta vill göra sin födelsedagstårta på egen hand eftersom det ofta är roligare och kanske till och med godare. Den som inte har tid eller kunskap att göra en födelsedagstårta kan förstås beställa en, men då får man ingen kontroll över hur den blir, om det inte är så att man beställer den från ett speciellt konditori i Malmö. Här kan man nämligen läsa om ett konditori som har konceptet ”We bake live” som innebär att kunden kan följa sin tårta live under hela bakprocessen. Kunden får ett sms från bageriet när tårtan börjar bakas och sedan är det bara att logga in på konditoriets hemsida och titta direkt över nätet när den bakas.

En ätbar present

En födelsedagstårta eller en smörgåstårta kan även vara något som är riktigt trevligt att ge till födelsedagsbarnet. Många föredrar nämligen att ge bort en ätbar present till födelsedagsbarnet. Det kan handla om allt ifrån en födelsedagspresent i form av godis eller choklad, till en present i form av just en tårta till kalaset. Man kan även ge bort något som man lagat själv, exempelvis en fin kakburk fylld med väldoftande och hembakade kakor. Några andra exempel på ätbara presenter att ge bort är:

  • Sylt i en vacker burk. Detta passar speciellt utmärkt nu i höst när man kan plocka bären själv.
  • Egenkokad saft av valfri smak. Ett tips på vad som kan köpas till är en fin karaff att ha saften i.
  • Ett kit med ingredienser så att födelsedagsbarnet kan laga något själv. Det kan handla om torra ingredienser till en kaka, eller varför inte ingredienserna till en hel middag?
  • Egengjord ketchup eller annan användbar sås. Läs mer.