Ta hjälp av maten för att hålla vikten

Mat är något som många människor lägger mycket energi och tankekraft på. Det kan vara vår största njutning, och samtidigt vår största fiende. Vi som lever i väst har nästan alltid tillgång till den mat vi behöver, men ofta går det överstyr och fetma är numera en folksjukdom. Att gå ner i vikt är bland den svåraste och jobbigaste utmaning vi kan anta, och då gäller det att vi gör maten till vår vän istället för vår fiende.

Om du har kämpat länge och lyckats gå ner i vikt är det viktigt att inse att ännu en utmaning börjar när du ska försöka behålla vikten. Man kan till exempel fortsätta med den kostersättning som man använt under viktnedgången, fast i små doser då och då.

Och det finns faktiskt även matprodukter som kan hjälpa oss på traven när vi vill gå ner i vikt eller behålla vikten, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Yoghurt, grönsaker, nötter, frukt och fullkornsprodukter är några exempel. Att äta regelbundet är självklart också en förutsättning för att kroppen inte ska börja spara i svältläge. Till exempel är det större risk att bli överviktig om man hoppar över viktiga mål som lunch och frukost.

Det visade sig att feta personer, med ett BMI över 30, är sämst på att ta lunchrast.

En annan förutsättning för att hålla vikten, förutom maten, är att ha en god mental hälsa. Det är trots allt hjärnan som bestämmer om vi ska äta en semla eller gå och träna istället, skriver Svenska Dagbladet. Hjärnan, kroppen och maten måste alltså samverka för att viktnedgången ska bli långsiktig och framgångsrik. Vi måste bestämma oss för att vi orkar träna och för att vi vill äta sunt. Och om vi har bestämt oss så finns alla möjligheter– den sunda, goda maten bara väntar på oss.