Små glasstillverkare

Alla som är intresserade av mat och dryck är bekanta med mikrobryggerier. Men det finns även intressanta, och hårt kämpande, tillverkare på andra områden. Det gäller inte minst glass.

Glass är gott. Men utbudet av glass gjord på naturliga råvaror har inte varit så bra i de flesta matbutikers frysdiskar. Men något håller på att hända. Intresset för småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion ökar hela tiden, och märks inte minst på områdena korv, öl, bröd och glass. Jag tänkte tipsa om två av mina favoriter.

Gute glass

Gute glass är en av de äldre minitillverkarna i glassbranschen, och på Gotland kan man hitta deras glass i nästan varje frysdisk, och även i många kiosker. Nyligen bytte företaget ut alla sina ingredienser till ekologiska alternativ, och man använder så långt det är möjligt gotländska råvaror.

Järnaglass

Orten Järna, söder om Södertälje, är för många svenskar förknippad med ekologiska livsmedel. Läraren Henrik Cevert startade 2007 ekologisk glasstillverkning på orten. Förutom att vara fri från onaturliga tillsatser innehåller glassen också mindre luft. Det gör att den är lite mer kompakt, men också mer prisvärd.

Fler intressanta glasstillverkare finns listade i den här artikeln.