Övervikt & diabetes allt vanligare

Svenskarna skrattar åt Amerikanerna som ätit sig till en ny kroppsform, men är vi så långt bakom? Enligt en rykande färsk befolkningsstudie via Umeå universitet står det att det är en global ökning av diabetes och övervikt de senaste 40 åren – och det även i Sverige. Stefan Söderberg, forskare vid instutionen för folkhälsa och klinisk medicin säger:

”Även om vi i Sverige inte sett en lika dramatisk ökning de senaste 40 åren så har andelen vuxna med diabetes och fetma ökat även här, vilket vi i detalj kunnat följa i MONICA-studien. Men ser vi till diabetes så har antalet personer med diabetes i världen nästan fyrdubblats under perioden, om vi räknar med befolkningstillväxt och en högre medellivslängd. Detta får såklart stora samhällsekonomiska konsekvenser, speciellt i de särskilt drabbade låg- och medelinkomstländerna.”

Och trots att det är en tydlig ökning gör inte den svenska regeringen någonting. För det finns mycket en kan1153256-vegetable-shopping göra för att förhindra den här utvecklingen, bland annat genom att äta bättre och se till att det finns bra råvaror i affärerna. Som det ser ut nu är det både lättare och billigare att äta onyttigt än vad det är att äta nyttigt. Snabbmat som hamburgare, pizza och enkla rätter som falukorv och makaroner är de vanligaste rätterna i Sverige – och många är inte ens medvetna om hur farliga dessa rätter är för den som behöver gå ner i vikt.

Vill du äta nyttigt?

Om du vill gå ner i vikt kan det vara bra att försöka undvika snabbmat överlag, den innehåller nästintill alltid mycket kalorier men desto mindre näring och mineraler. Välj istället att laga din mat, då ser du vad som blandas in i maten. Om du inte hittar tillräckligt med bra råvaror i din lokala mataffär kan du välja att handla på nätet, det finns flera bra alternativ. Som exempel kan du köpa low carb, glutenfritt, eko mat, raw food och vegan mat på http://www.rawfoodshop.se/. Det är även bra att röra på sig regelbundet för att undvika diabetes och fetma, dessutom är det någonting som ofta triggar en att äta bättre. Känner du dig obekväm på gymmet kan du välja att gå promenader eller gå ut och springa, det finns många alternativ och allting är bättre än ingenting.

Vad kan regeringen göra

Det är lätt att klaga på regeringen och säga att de inte gör någonting, men just i detta fall finns det faktiskt flera alternativ som de i alla fall kan överväga. Som exempel valde Storbritannien nyligen att införa sockerskatt. Det innebär att mat som innehåller skatt blir dyrare, varpå det kommer bli dyrare för allmänheten att köpa saker som läsk och godis. Svenska Folkmyndigheten har valt att inte följa detta och menar på skatter av denna typ kan vara problematiska – men nog måste väl detta vara ett bättre alternativ än inget? Läs hela förklaringen från regeringen gällande sockerskatt här.