Kött på helgen, vegetariskt i veckan

Vi äter mycket kött i Sverige. Det är en sanning, för mycket till och med – enligt Livsmedelsverket. De har, enligt en artikel från Svenska Dagbladet, går ut med kostrådet om att vi borde äta mer grönsaker och mindre kött. Detta är bara ett råd av många, utöver kött-rådet ska vi även röra mer på oss, äta mer grönsaker och försöka att hålla oss till alternativ som är bra för miljön. Bra, bra, bra. Samtliga råd här är mycket bra, från första till sista. Trots det är det många som verkar tro att köttätare vägrar äta annat än kött, och inte tar till sig dessa råd. Dessa människor vill att vi ska sluta äta kött helt och hållet, att man inte längre ska servera kött på restauranger eller i skola och andra offentliga miljöer. Det är ohållbart, så klart. Det bästa alternativet är inte att ta bort allt kött. Det är att få folk att inse vad de kan tjäna på att äta kött lite mindre.

Vårt råd är: ät kött om du vill, men glöm inte tillbehören – och försök skala bort köttet, så att ni kanske äter kött fredagar eller lördagar snarare än hela veckan. Det är ju faktiskt otroligt gott med kött och genom att endast ha det som festmåltid, blir det dessutom ännu lite godare. Exempelvis, servera: Grillad Fläskytterfilé med pinjenöt på lördagen och du kommer somna med ett leende på läpparna samt ett gott samvete – eftersom du måndag till fredag, sedan väljer att äta vegetariskt.

I en artikel från Folkbladet, som ni kan läsa här, har man skrivit om just detta – med rubriken: Vegetariskt eller kött? Nej, valfrihet. Och bara där förstår man ju var artikelns avsändare står. Det går inte annat än att hålla med, för precis som man skriver i artikeln kan faktiskt en miljökämpe och köttätare gå hand i hand – det ena behöver faktiskt inte utesluta det andra.