Fler champagnebarer för hälsans skull

Vi matas hela tiden med information om hur skadlig alkohol är för hälsan och vi har stränga regler om hur försäljning av alkohol får gå till. Systembolagets senaste reklamkampanj handlar om hur en amerikansk konsult besöker en av Systembolagets butiker och föreslår en rad förändringar för att öka försäljningen och maximera vinsten, för det är ju det som är det viktiga. Då svarar butiksanställda ”Nej, inte för oss.”

Men vi som älskar att fira med ett glas champagne, dricka ett lagrat rött vin till middagen och ta en kall öl en varm sommardag, ska vi kännas oss som syndiga människor som sätter vår hälsa på spel? Inte alls, det finns flera studier som visar hur champagne, vin och öl faktiskt är bra för vår hälsa (i måttliga mängder, som med allt här i livet).

Champagne för minnet

I en artikel från University of Reading i Storbritannien skriver forskare att ett till tre glas champagne per vecka kan bromsa minnesförlust för äldre och försena sjukdomar som demens. Champagne har högre nivåer av fenoler jämfört med exempelvis vitt vin och markant högre jämfört med röda viner, vilket man tror är den bidragande orsaken till att minnet hos dem som dricker champagne bevaras bättre jämfört med dem som inte dricker alls eller gillar sin sherry. Du kan läsa mer om studien här.

Rött vin bra för hjärtat

Forskare från Kanada och Australien har undersökt 84 studier om alkohol och kommit fram till att människor som dricker en mindre mängd rött vin regelbundet minskar risken för att avlida på grund och hjärt- och kärlsjukdomar. Det ska dock tilläggas att dricker man mer än två glas per dag så ökar dock risken för just de sjukdomarna så det är viktigt att dricka med måtta. Studier visar även att rött vin reducerar risken för lung- och magcancer samt minskar risken för Alzheimers. Du kan läsa mer om studien av rött vin här.

Öl skyddar mot solskador

I en studie gjord på Guy’s Hospital i London jämförde man intaget av antioxidanter i konsumtion av öl jämfört med tomater som även innehåller en hög koncentration av antioxidanter. Antioxidanter ger ett bra skydd mot solens stålar och ferularsyra är en typ av antioxidant som männen som drack öl fick i sig i en större mängd än de som åt tomater. Du kan läsa mer om ölets hälsosamma effekter i en artikel från Dailymail.

Boosta hälsan i Stockholm

Vill du ta vara på din hälsa så finns det gott om vattenhål i Stockholm och på senare tid har intresset för specifika drycker blommat upp och det finns idag ett gott utbud av barer och restauranger som specialiserat sig på champagne, vin eller öl. Du hittar en lista över dem på www.restaurangerstockholm.nu Vill du även tro en annan studie så säger den att vi faktiskt blir snyggare efter ett glas vin, så kan det vara en idé att först ta ett glas vin i en annan bar innan du ska möta upp ditt sällskap för att prova viner på en av restaurangerna i listan, i alla fall om det är någon speciell du vill vara lite extra snygg inför. Men glöm inte att dricka med måtta, för vid ett för stort intag av alkohol försämras hälsan och så särskilt snygg är man inte heller på de flesta bilder från en sen festkväll.