Dryckernas dryck

champagne glas champangeglasChampagne är något som på senare år har tagit Sverige och svenskarna med storm, vare sig det handlar om att fira något litet till att fira något stort – samt för att bara njuta av livet. Sedan visar det även sig att champagne har välgörande effekter, enligt ny forskning.

Ja, det var inte bara Freddie Mercurys favoritdryck, det är många som drömmer sig bort när de tänker på den utsökta, speciella smaken av champagne, vare sig det är i en sorbet, i ett kylslaget glas vid tolvslaget under fyrverkerier eller bara i goda vänners lag. Både vinexperter av rang samt nyfrälsta smakkännare kan alla hitta något att tycka om när det kommer till just champagne.

Sedan kan drycken också variera i smak och stil, på http://www.vingruppen.se/Wineworld/Champagne finns bland annat smakrika och välrenommerade André Clouet i utbudet att köpa online och vidare njuta av till en god supé. Bubblande lyxigt.

I en artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur champagne även kan användas för sin goda aroms skull, varför inte i en citronsorbet med hallon och mynta, med mörk choklad som kuttersmycke? Till ostron och Toast Skagen gör den bubblande skumpan sig utomordentligt väl, något som gör att den heller inte är årtidsbunden på något sätt. Drycken är vidare inte märkt med en snobbstämpel längre, som den kanske var i det förgånga folkhemmet – numera är det ett vin som de allra flesta har råd med och dessutom gärna njuter av vid speciella tillfällen. Det visar även siffror som vi kan läsa om här i DI.

Utsökt och bra för minnet

champagne1Champagne är för övrigt något som inte bara gör underverk i gommen och i smaksinnet – även minnet påverkas på ett överraskande positivt sätt. I Svenska Dagbladet kan vi ta del av informationen att tre glas champagne i veckan, de facto, är bra för minnet. Den ädla drycken uppväger det som kallas för åldersrelaterad minnesförsämring och motverkar demens, något som man tror kan kopplas till olika fenolföreningar i champagnen, fenoler som även kan hittas i blåbär och kakao. Trots effekten på minnet, rekommenderas givetvis ett ansvarsfullt alkoholintag av drycken, på ett mindre antal glas i veckan.

Lite mer information om champagne kan vi få i tidningen VLT, vi har samlat ihop lite av detta i en lista här nedan:

  • Champagne är inte bara nyårsvinet nr 1, det är även ett gott matvin
  • Champagne bör vara torr och kall och serveras i tulpanformade glas
  • Champagne passar särdeles bra till fet mat, den fräschar och piggar upp
  • Champagne får bara heta just det om det kommer från vindistriktet Champagne i Frankrike
  • Tre druvor ingår i drycken, var för sig eller i en blandning
  • Druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier

Sedan kan det vara bra att veta att vinet gärna får stå i kylen god tid innan det ska serveras, gärna i minst två – tre timmar och serveringstemperaturen ska vara mellan sex till åtta grader. Sedan är  det givet med både skålande och glada skratt, för det är något särskilt med de där bubblorna som gör de allra flesta glada, även fast det kanske är midvinterköld, mörker och tung snö utanför fönstret.