Att spara tid

Det är kul att laga mat, men ibland har man inte riktigt tid att lägga så mycket omsorg på maten som man skulle vilja. Det behöver dock inte innebära att man äter onyttigt.

Jag älskar glass (surprise!), och det är inte helt nyttigt (surprise igen!). Jag tycker dock att man ska få unna sig ibland, om man äter nyttigt till vardags. För det mesta är det inga problem, men ibland är det stressigt värre, exempelvis när man slutar jobbet kl. fem, och ska hinna hem och äta för att sedan träna. Eller om man tränar först och kommer hem vrålhungrig. Då vill man ha något att äta, och det ska helst gå snabbt.

Snabb mat, är det ett uttryck som känns igen? Snabb mat är sällan hälsosam mat. Det finns en hel industri som har växt upp kring det omedelbara behov av mat som vi alla kan känna ibland: 7-Eleven, McDonalds och Gorbys piroger är bara tre exempel. Alla tillhandahåller snabb, och onyttig, mat.

Men det finns faktiskt snabb smalmat, även om den inte marknadsförs lika hårt som de mer onyttiga alternativen. McDonalds budget för marknadsföring är troligen högre än BNP i många ganska utvecklade stater, för att bara ta ett exempel.

Färdigmat och halvfabrikat brukar vara en källa till onyttigheter, fullproppade med socker (ja faktiskt, det finns socker i olika former i nästan allt), transfetter och diverse mystiska e-nummer. Men saker och ting håller på att förändras. Länge var den som ville äta snabbt och nyttigt hänvisad till falafel utan bröd eller andra kolhydratstinna tillbehör, eller till snabbnudlar med mikrade frysgrönsaker. Snabbnudlar innehåller förvisso inte särskilt mycket nyttigheter, men inte särskilt mycket onyttigheter heller. Och det går ju att bli någorlunda mätt på dem.

Välj det här i stället

Men numera finns det betydligt fler alternativ. Några bra och snabba saker att stoppa i sig är följande:

  • Musslor eller tonfisk på burk. Komplettera gärna med en frukt och en bit grovt bröd.
  • Färdig pannbiff eller köttbullar (men kolla så att det är hög kötthalt, och inte en massa dolda kolhydrater eller annat onyttigt).
  • Korv (samma sak hör, det måste vara korv av hög kvalitet).
  • Grekiskt, turkisk eller rysk yoghurt med nötter. Se dock upp med smaksatt yoghurt.
  • Kvarg.
  • Inläggningssill, alltså sådan som man sen ska lägga in själv. Den går att äta som den är, utan allt det socker som tillsätts när man lägger in den. Jag äter bara inlagd sill tre gånger om året – midsommar, jul och påsk.
  • Rökt lax.
  • Renkött.
  • Stekt eller kokt ägg. Koka gärna ett ägg dagen innan du vet att du kommer att ha kort om tid. Gör sedan en äggmacka på grovt rågbröd nästa dag. Din mage kommer att tacka dig.

Ytterligare ett alternativ är att börja prenumerera på matkasse en eller flera dagar i veckan. Man måste fortfarande laga maten, men man behöver inte skriva inköpslista och gå till affären. En blandning av matkasse-rätter och nyttiga färdigrätter sparar in ganska mycket tid varje vecka, och gör dessutom att man kan unna sig lite glass.